Fordelene ved at oprette et testamente i god tid


Det er ikke en rar tanke, men vi skal alle herfra en dag. Penge og arv har desværre en tendens til at skabe konflikter i familier, hvis der ikke ligger en fast aftale på forhånd. Samtidig kan du med et testamente sikre, at dine specifikke ønsker til bestemte dele af arven bliver fordelt, som du ønsker. Mens du er sund og rask kan der altså være en række fordele ved at oprette et testamente - til gavn for både dig og din familie. I denne artikel kan du derfor blive klogere på fordelene ved at oprette et testamente. Først kan du dog læse, hvad der sker, hvis du ikke opretter et testamente.

Hvordan fordeles arven uden testamente?

I Danmark har vi faste regler for, hvordan et dødsbo fordeles blandt de efterladte arvinger. Her er det Arvelovens principper, der sætter rammerne for arvefordelingen. I tilfælde af et dødsfald uden testamente bliver arven fordelt efter principperne for de såkaldte "arveklasser". Arveklasserne fungerer således, at arven som udgangspunkt vil gå til første arveklasse. Hvis den afdøde ikke efterlader nogen i første arveklasse, vil arven gå videre til anden arveklasse og så fremdeles.

Første arveklasse: Ægtefælle og børn

Hvis den afdøde har en ægtefælle og/eller børn, vil arven gå til disse. Her er fordelingen, at ægtefællen arver 50% af dødsboet, mens de øvrige 50% deles ligeligt mellem den afdødes børn.

Anden arveklasse: Forældre og deres efterkommere

Hvis der hverken er efterladte børn eller ægtefælle, går arven videre til anden arveklasse. Her fordeles dødsboet ligeligt mellem den afdødes forældre. Hvis en af forældrene er gået bort, fordeles denne parts arv mellem den afdøde forældres søskende. Har den afdøde forældre ikke søskende, går arven i stedet til dennes efterkommere - altså arvgiverens niecer og nevøer.

Tredje arveklasse: Bedsteforældre og deres efterkommere

Hvis den afdøde hverken har arvinger i første eller anden arveklasse, så går arven videre til tredje arveklasse. Her fordeles arven ligeligt mellem bedsteforældrene. Hvis en af bedsteforældrene er afdøde, går denne del af arven til deres efterkommere. Hvis den afdøde ikke har nogle arvinger i de tre arveklasser, vil arven ende hos staten.

Hvis du er fint tilfreds med Arvelovens principper for arv uden testamente, er der ingen grund til at oprette et testamente. Det er dog helt op til dig, om arven skal fordeles anderledes. Hvis du har specifikke ønsker til fordelingen - eller hvis du vil undgå unødige konflikter i familien, kan du med fordel oprette et testamente.

Fordelene ved et testamente

Med et testamente er du sikret, at dine ønsker bliver fulgt. Her kan der fremhæves flere fordele ved at tegne et testamente i god tid, mens du er frisk og rask.

Undgå konflikter i familien

Der findes en hel række af bøger, film og Tv-serier, der handler om arvefordeling. Arv har nemlig en særlig evne til at komme mellem familiemedlemmer og skabe splittelse, hvid der ikke foreligger en klar fordeling. Nu tænker du måske, at arveklasserne ovenfor også er en klar aftale, der burde forhindre konflikterne. Desværre forholder det sig sjældent sådan på grund af et element: Aktiver. Hvis den afdøde kun efterlod en formue, så ville reglerne ovenfor nemt kunne blive fulgt uden konflikter. I praktisk talt alle dødsboer vil der dog både være formue og aktiver. Det er let at arve 50% af et pengebeløb - men hvordan arver man 50% af en bil eller et hus? Her opstår der desværre ofte konflikter, da arvingerne skal blive enige om en fordeling af aktiverne, som alle er tilfredse med. Med et testamente kan man selv styre, hvilke aktiver der skal gå til hvilke familiemedlemmer.

Få dine ønsker opfyldt

Hvis man har nogle specifikke ønsker til fordelingen af sin arv, der ikke er omfattet af de forklarede arveklasser, så er testamente en god ide. Hvis man eksempelvis ved, at et bestemt familiemedlem har et særligt forhold til til en bestemt del af arven såsom et hus eller en bil, så kan man sikre, at det havner i de rigtige hænder.

En arveretsadvokat kan hjælpe med at udforme testamentet

Du kan i teorien sagens selv oprette et testamente. Der kan dog være flere fordele ved at få hjælp af en advokat med erfaring i testamenter. En advokat med dette speciale vil som oftest betegnes som en arveretsadvokat eller en bobestyrer advokat. Denne advokat i arveret kan sikre, at testamentet opfylder kravene og er gyldigt. Samtidig kan advokatens erfaring biddrage til, at dine specifikke ønsker til arven bliver efterlevet, ved at lave formuleringer, der stemmer overens med dine ønsker. På den måde kan du sikre dig et solidt testamente, der komme eventuelle konflikter i familien i forkøb.

Kommentarer